Een volume is blokopslag die je als extra schijf aan een server koppelt. Volumes zijn er van 10 GB tot 10 TB, kunnen online worden vergroot, verhuizen tussen servers en worden per GB per maand gefactureerd.
Gebruik volumes voor data die los van de server moet staan: databases, uploads, media, back-ups of alles wat groeit.
Een volume aanmaken
- Open Volumes in de console en kies Volume aanmaken.
- Kies een grootte tussen 10 GB en 10 TB.
- Kies een server om het aan te koppelen, of laat het ontkoppeld.
- Kies of Wolkra het voor je moet formatteren en mounten. Zo ja, kies dan het bestandssysteem (bijvoorbeeld ext4).
- Geef het een naam en maak het aan.
Je kunt ook een volume toevoegen terwijl je een server aanmaakt.
Automatisch formatteren en mounten
Bij automatisch mounten wordt het volume op de server geformatteerd en gemount, en wordt er een regel toegevoegd zodat het na een herstart opnieuw wordt gemount. Controleer op de server:
lsblk
df -h
Handmatig formatteren en mounten
Doe je het liever zelf, koppel het volume dan zonder automatisch mounten en voer daarna op de server uit:
lsblk -o NAME,SIZE,TYPE,MOUNTPOINT
ls -l /dev/disk/by-id/
Herken de nieuwe, lege schijf aan de grootte. In de voorbeelden is dat /dev/sdb; jouw apparaatnaam kan anders zijn, dus controleer zorgvuldig voordat je formatteert.
sudo mkfs.ext4 -L data /dev/sdb
sudo mkdir -p /mnt/data
sudo mount /dev/sdb /mnt/data
Maak het permanent met de UUID van het bestandssysteem, zodat apparaatnamen kunnen veranderen zonder dat het opstarten mislukt:
UUID=$(sudo blkid -s UUID -o value /dev/sdb)
echo "UUID=$UUID /mnt/data ext4 defaults,nofail 0 2" | sudo tee -a /etc/fstab
sudo umount /mnt/data && sudo mount -a && df -h /mnt/data
Met nofail start de server ook op als het volume is ontkoppeld.
Een volume vergroten
- Open het volume in de console en kies Grootte wijzigen. Voer de nieuwe grootte in.
- Breid op de server het bestandssysteem uit:
# ext4 direct op het apparaat
sudo resize2fs /dev/sdb
# XFS
sudo xfs_growfs /mnt/data
Controleer met df -h. Heb je een partitie op het volume aangemaakt, vergroot dan eerst de partitie met growpart (pakket cloud-guest-utils) en daarna het bestandssysteem.
Volumes kunnen niet worden verkleind. Wil je minder ruimte gebruiken, maak dan een kleiner volume aan en kopieer de data over.
Ontkoppelen en verplaatsen
- Stop op de server alles wat naar het volume schrijft en unmount het:
sudo umount /mnt/data
- Kies in de console Ontkoppelen.
- Koppel het aan een andere server en mount het daar.
Zet de fstab-regel op de oude server uit of verwijder hem als die server het volume niet terugkrijgt.
Toepassingen
- Datamap van een database: verplaats
/var/lib/postgresqlof/var/lib/mysqlnaar een volume, zodat je de server kunt vervangen of opschalen zonder data te kopiëren. - Docker-volumes: laat de data root van Docker of een bind mount naar het volume wijzen.
- Uploads en media voor WordPress of andere apps.
- Lokaal back-updoel voordat bestanden naar een externe locatie gaan.
Back-ups en volumes
Een volume is één kopie van je data. Neem het op in je eigen back-ups, zoals databasedumps en restic; zie de handleiding voor een back-upstrategie en back-ups en snapshots.
Facturering
Volumes worden per GB per maand gefactureerd, net als andere resources per begonnen uur en nooit meer dan de maandprijs. Een ontkoppeld volume wordt nog steeds gefactureerd totdat je het verwijdert. Zie prijzen.
API
Volumes zijn beschikbaar via de API op https://api.wolkra.com/v1/volumes. Zie API-tokens.
Meer op de productpagina: blokopslag.
Veelgestelde vragen
Hoe groot kan een volume zijn?
Van 10 GB tot 10 TB. Je kunt een volume later vergroten, maar niet verkleinen.
Kan ik een volume vergroten terwijl het in gebruik is?
Ja. Vergroot het in de console en breid daarna het bestandssysteem op de server uit. Voor ext4 of XFS is geen herstart of unmount nodig.
Kan een volume aan twee servers tegelijk gekoppeld zijn?
Nee. Een volume is aan één server tegelijk gekoppeld. Ontkoppel het eerst om het te verplaatsen.
Wat gebeurt er met een volume als ik de server verwijder?
Ontkoppel volumes die je wilt bewaren voordat je een server verwijdert, en lees het verwijderdialoogvenster goed. Ontkoppelde volumes blijven in je project en worden gefactureerd totdat je ze verwijdert.